הרחם הוא שריר חלול בצורת אגס המהווה איבר רבייה חשוב ביותר בגוף האישה.
בניגוד לתפיסה המערבית הרואה ברחם האישה את תפקידו הפיזי בלבד – יצירת חיים והבאת ילדים לעולם.
לרחם ישנו תפקיד הוליסטי מרכזי לבריאותה הרגשית והרוחנית של האישה בכל שלב בחייה. תפקידו רלוונטי גם במידה והרחם הוסר מסיבות שונות.
רחם – זהו המרכז של האישה בו שוכנת הווייתה העמוקה , הרחם מהווה את הבית שבתוכו נמצאים תחושת הביטחון והיצבות, התשוקות, השמחה היצירתיות והעוצמה שבכוח החיים השורשי. הרחם הוא האיבר הכי ייני ונשי מתוכו נוצר פלא הבריאה חיבור האישה לאמא אדמה ולחומר (הרחם הגדולה.)
כאשר הרחם נודדת ממרכזה ואינה יציבה במקומה כך גם האישה. לא סתם המילה היסטריה נגזרת מהמילה רחם (uterus) כשהרחם זז ממקומו הטבעי זה יתבטא בתנודות רגשיות וגועשות , חרדות, פחדים היעדר יציבות, ביטחון, שמחה וסיפוק. היעדר הרמוניה וזרימה בין האיברים ובמערכות היחסים החיצונית והפנימית.
האנרגיה הנשית המאוזנת מאופיינות במחזוריות מעגלית ותנועה במקצב ייחודי רך קשוב וחומל( מידת הרחמים שברחם.).
בעולם המערבי בו אנו הנשים מתקתקות במרדף אחר הספקים והישגים לא פלא שהפסקנו לפעום במקצב הטבעי של הלב והאדמה. הפשטות והרכות הוחלפה במורכבות ומאמץ יתר המאפיינים את האנרגיה הגברית. וכך גם נותק החיבור הכל כך חשוב למקור העוצמה והיציבות הנשית- הרחם שלנו.
ברמה הפיזית כאשר הרחם אינה במקומה זה יתבטא בחוסר איזון במחזור החודשי, בעיות פוריות, כאבים ודלקות המקושרים לאיברי הבטן והאגן. כמו כאבי בביוץ תסמונת קדם ווסתית, גזים נפיחות ואי נוחות בטנית.
הרחם (והשחלות) מיוצבת במקומה בזכות מערכת של רצועות תומכות היוצאת משכבות הרחם ומחוברות לרקמות חיבור באגן בנקודות שונות. כאשר משהו במערכת הרצועות הזו יוצא מאיזון כך גם הרחם ואיברי הבטן והאגן הסמוכים לו יזוזו ממיקומם הטבעי. נדמה זאת למיתר של גיטרה- על מנת להפיק צליל מדוייק והרמוני נדרש מתח אופטימלי ספציפי. אם נמתח את המיתר יותר מידי הצליל יהיה גבוה מידי והמיתר עשוי בהמשך להיקרע. כך גם בגוף. יתר מתח ברצועת חיבור או איבר מסויים יגרום לכאב והיעדר זרימה אופטימלית של דם לאיבר.
בהיעדר מתח מספק הצליל יהיה נמוך מידי עד שלא יופק צליל כלל. ובגוף זה יתבטא בחולשה ובצניחת רחם,שלפוחית צניחת קרקעית האגן
בנוסף, מיקום הרחם משפיע ומושפע מאיברים ושרירים הסמוכים לרחם ולרצועות התומכות בו -שלפוחית השתן, הכליות, אברי מערכת העיכול, הטחול, הקיבה, המעי ,הסרעפת ואף חוליות הגב ושינויים במבנה האגן עשויים למנוע זרימה תקינה של דם ולימפה בחלל הבטן .
מאחר והורמונים מועברים לאברי הגוף המיועדים באמצעות מחזור הדם כשאין זרימה טובה של דם לאיבר שתפקידו לקלוט או לייצר הורמונים כל המחזוריות החודשית עשויה להיפגע. לדוגמה- היעדר זרימה מספקת של דם לשחלות יכול לגרום להיעדר קליטה טובה של הורמונים מההיפופיזה (LH,FSH )ופגיעה בייצור תקין והפרשה של אסטרוגן ופרוגרסטרון. האחראיים על ביוץ והשרשת ההיריון ברחם.
כאשר מדובר בבריאות אופטימלית על כל אברי הגוף לבצע את תפקידם כראוי כך שיוכלו לנגן בהרמוניה יחדיו את אותה המנגינה. כמו שנרצה לכוון את כל המיתרים בגיטרה כדי להפיק מוסיקה נעימה ונקייה. על המתח בכל האיברים להיות מאוזן. כשהמתח ברצועות המחברות את הרחם למרכזו אינו מאוזן הרחם ייטה ויצא מאיזון – כמו כאשר רגל של שולחן קצרה מידי -יתר רגלי השולחן יפצו על העומס ופלטת השולחן תהיה עקומה בעוד מי שיושב סביב השולחן ירגיש אי נוחות כמו האיברים שמסביב.
הכל מחובר להכל – מתח באיבר אחד או רצועה מסוימת יגרום למתח באזור נוסף וזה יכלול השפעה על איברים, רצועות, עצבים(יתבטא בכאב או נמלול), צינורות דם ולימפה, שרירים, עצבים,חוליות ומפרקי האגן והירך.. הרחם ממוקם במרכז האגן הנשי באזור הבטן התחתונה. מלפני הרחם ממוקמת שלפוחית השתן ועצם הערווה (פיוביס) ומאחוריו הרקטום והסאקרום חוסר איזון במיקום הרחם ואברי האגן והבטן יבלוט בעיקר בעת הביוץ, סביב קיום יחסי מין ואו קרוב לזמן הווסת החודשית. לקראת הדימום החודשי גודל ומשקל הרחם כמעט פי 2 מגודלה המקורי וכשהרחם גדושה יותר כל חוסר איזון משפיע יותר על כאב באיברים סמוכים בעקבות מתח הרצועות.
הרחם מחובר משני צדדיו העליונים לחצוצרות הקרובות לשחלות. בעת ביוץ תקין הביצית יוצאת מהשחלה ונשאבת לחצוצרה- שם הביצית שוהה בחצוצרה ובמידה ומופרית במפגש עם הזרע, היא מועברת להשתרשות בדופן הרחם להתפתחות היריון. במידה ויש הפרעה במיקום השחלות/החצוצרות ביחס לרחם או שישנה הידבקות תהליך הביוץ עשוי להיתקע או להימנע וזה עשוי לגרום לכאבים, דלקות ולפגוע בפוריות.
ישנם גורמים רבים ולרוב מדובר בשילוב ביניהם. הפיזי הולך יד ביד עם הרגשי. ולעיתים קשה לדעת מה הביצה ומה התרנגולת שכן גם סימפטומים של של חוסר איזון במיקום ותפקוד אברי הבטן והאגן מחריפים ויוצרים חוסר איזון נוסף.
יציבה והרגלי תנועה בעיתיים -. חוסר מודעות ליציבה נכונה, מצב רגשי, דימוי גוף, הרגלים וסביבת עבודה תעסוקתית לא מתאימה, ספורט ופעילות גופנית עצימה מידי שאינה מותאמת או מבוצעת בהיעדר הקשבה לגוף ו/או טכניקה נכונה במיוחד בעת היריון או זמן הווסת. הליכה על עקבים גבוהים, תיקים לא סימטריים, הרמת משאות כבדים מידי. לבוש צמוד ולוחץ המונע זרימה תקינה של דם ולימפה. איסוף מתמיד וכיווץ של הבטן בהיעדר שחרור והרפייה. חוסר בתנועה וישיבה מרובה- פוגע בזרימת נוזלי הדם והלימפה. התנועה המפעילה את השרירים מאפשרת
הזרמה של לימפה ופינוי גודש יומיומי מאברינו הפנימיים. ישיבה מרובה מקבעת את האגן ועמוד השידרה במנחים לא מאוזנים שיוצרים עומס על אברי האגן והבטן. טראומות פיזיות פציעות וחבלות- כל אירוע טראומתי לגוף שפגע בגמישות או בשלמות רצועות הרחם והשחלות – במיוחד נפילה על עצם הזנב(במיוחד בילדות), עמוד השידרה או האגן.
הריונות – הריונות ולידות תכופים או מרובים, לידות ארוכות וטראומתיות. אי הקפדה על זמן התאוששות ומשכב לידה. טיפולי פוריות, התקנים תוך רחמיים.
דלקות ופתולוגיות באברי הבטן והאגן: ציסטות, מיומות, שרירנים. דלקות באגן, אבנים בכבד,כיס מרה, כליות, מחלות מעי דלקתיות, מעי רגיש, עצירות כרונית,דלקות בדרכי השתן וכו'.. שחיקה וגיוס לא תקין של השרירים הטבעתיים ושרירים הבטן המייצבים: הפעלת לחץ עודף על קרקעית האגן במאמץ גופני בהיעדר גיוס נכון של השרירים המייצבים ו/או בעת מתן צואה ושתן. (יכול לגרום לטחורים ופיסורה, בקע וצניחות של איברים)
התאפקות קבועה ממתן שתן מעלה גודש באברי הבטן, מתישה את הסוגרים, מעלה נטייה לדלקות במערכת השתן ואברי האגן.
שיעול כרוני המחליש את השרירים הטבעתיים ויוצר לחץ על אברי הבטן והאגן.
תזונה לא מאוזנת – פוגעת באוכלוסיית חיידקי המעיים הטובה ומעלה דלקתיות וגזים.
היווצרות רקמה צלקתית הגורמת להידבקויות – רקמה צלקתית יכולה להיווצר בעקבות דלקת או כל התערבות ניתוחית באברי הבטן והאגן- הוצאת תוספתן (אפנדציט), ניתוחי מעיים,,ניתוח קיסרי, הפלה וגרידה.. רקמת צלקת יכולה להידבק לרקמות סמוכות למשל הידבקות של שחלה אל הרחם, הידבקות לולאות מעיים. גודש באברי הבטן והאגן עקב פתולוגיות: אבנים ומשקעי סידן בכליות, כבד ודרכי מרה. דלקת ממושכת באברי הבטן והעיכול והתנפחות בלוטות לימפה. דלקות חוזרות בדרכי השתן.
טיפול תרופתי ממושך המעמיס על הכבד ומערכת העיכול ומחליש את המערכת החיסונית מעלה נטייה לדלקות באברי הבטן והאגן – למשל אחרי אנטיביוטיקה יש יותר נטייה להתפרצות קנדידה נרתיקית(משככי כאב, סטרואידים, אנטיביוטיקה,נוגדי חומציות ועוד..).
סטרס כרוני ושחיקה – אף יונק בטבע אינו יכול להקדיש זמן לעיכול או להתרבות בעת סכנה. במצב בו הגוף דרוך ומתוח ישנה הפרשה מרובה של אדרנלין וקורטיזול הגורם לאברי הגוף הפנימיים להגיב בכיווץ זהו מנגנון אבולציוני הישרדותי בו זרימת הדם מופנית לגפיים לצרכי הישרדות ובריחה מטורף פוטנציאלי- רמות מתח גבוהות לאורך זמן פוגעות בזרימת דם ולימפה לאיברי הבטן והאגן וימנעו מאברים הללו לתפקד כראוי. בנוסף, בעקבות סטרס כרוני הנשימה הופכת לשטחית ובהיעדר תנועה מספקת של הסרעפת נמנע עיסוי לאיברים הפנימיים ההכרחי לסירקולציה תקינה. שינויים הורמונליים -תפקוד בלוטת התריס, גיל מעבר, שימוש בגלולות והתקנים הורמונליים ועוד..
נטייה "לשמור בבטן" -הרחם זה האיבר הכי עמוק ואינטימי בגוף האישה והוא מכיל רגשות עמוקים וטראומות גם מהילדות המוקדמת. הזכרונות הצבורים ברחם באופן לא מודע קשורים ליחסים עם אמא ואבא, הצבת
גבולות, תחושות של אובדן, נטישה, פגיעות, בושה, אכזבה, עצב, קנאה, פחד, כעס, זכרונות ורגשות, מקיום יחסים אינטימיים עם בני זוג לא מתאימים, ובפרט טראומות מיניות. בתת המודע עולה צורך להגן על האיברים הנשיים ולהדחיק את הרגש העצום המצוי ברחם. בהיעדר הכרה, הכלה ושחרור של רגשות אלו נוצרות חסימות אנרגטיות המובילות לפתולוגיות פיזיות כמו פגיעה בפוריות, במיניות ובמחזוריות הנשית היווצרות ציסטות, שרירנים, היעדר ביוץ וכאב. טראומות וזכרונות בין דוריים בלא מודע כל אישה סוחבת בנוסף לסיפור האישי שלה טראומות וקונפליקטים של השושלת הנשית שלה שבע דורות אחורה וזה עשוי להוות מקור לחוסר איזון במערכת הנשית.
ישנן סיבות נוספות ומגוונות לחוסר איזון במיקום הפיזי וההוליסטי של הרחם הנשית. לא תמיד נוכל לשלוט על כל הנסיבות כדי למנוע מאברי האגן והבטן לזוז ממקומם הטבעי והתקין – אך החדשות הטובות הן שבכל גיל נוכל להיטיב עם גופנו ולסייע לאברי הבטן לחזור למקומם המאוזן להבריא את ההוויה הפנימית הנשית ולשוב למרכז.
בקליניקה שלי אני נותנת מענה אישי ושלם על מנת לסייע לכל אישה לשוב לאיזון שלה בענייני מחזוריות נשית, פוריות, החזקת היריון, דלקות וכאב,מיניות, איזון רגשי, שיקום אחרי לידה, גיל מעבר ועוד..
על ידי תשאול מקיף ואבחון הכולל מגע. אנו מאתרות את השורש שגרם לחוסר האיזון בין אם הגורם פיזי או רגשי ובהתאם מתוך תהליך קשוב אני מתאימה טיפול מדוייק הכולל יצירת הרגלי חיים תומכי ריפוי ומשקמים, תזונה, צמחי מרפא, תוספים, הומטוקסיקולוגיה, גופנפש ,תרגול יוגה ונשימה המותאם למחזוריות הנשית ולצרכים האישיים המטופלת.
בנוסף במצבים שכאלו אני מטפלת ב"סובאדה"– עיסוי רחם ייחודי מהמסורת השמאנית. מהותו העיסוי היא להחזיר את אברי הבטן והאגן למקומם הטבעי פיזית ורוחנית. באמצעות עיסוי זה ניתן להיטיב משמעותית ואף לרפא ולמנוע כאבים אקוטיים וכרוניים באברי האגן והבטן ולהעלות את פוטנציאל הפוריות הטבעי. (SOBADA) הטיפול מסייע ברמה הפיזית להחזיר את הרצועות התומכות והאיברים למתח מאוזן ומאפשר ריפוי על ידי הזרמת דם יעילה שיקום הידבקויות ורקמות צלקת, הפחתת מתח עצבי ושיפור מיקום עצמות האגן וחוליות הגב. בנוסף להקלה הפיזית והסדרת המחזוריות החודשית נשים רבות חוות בטיפול הסובאדה חוויה עמוקה של שחרור ופורקן רגשות שונים שהודחקו עמוק ברחם. הטיהור הרגשי במרחב המכיל החומל והאוהב בקליניקה מאפשר להחזיר את החיבור הפנימי של כל אישה לציר המרכזי שלה ליצירה של חיים שמחים הרמוניים ומלאים.
לקריאה מורחבת על שיטת הטיפול, לחצי על הקישור >> "סובאדה"
כל הזכויות שמורות ליובל שלזינגר. המאמרים והידע המונגש באתר אינם מהווים חלופה לייעוץ או טיפול רפואי. גלישתכם באתר הינה הסכמה להצהרה זו.
פנינה ולטר – בנייה וקידום אתרים
שלחו לי וואטסאפ