טיפול טבעי באנדומטריוזיס ואדנומיוזיס

אנדומטריוזיס (Endometriosis) היא מחלה גינקולוגית דלקתית ומסתורית מבוססת אסטרוגן בעלת אופי פרוגרסיבי (כשאינה מטופלת..אל נא תאמרו נואש!)

המחלה מופיעה בקרב 1 מתוך 10 נשים(!) בעיקר בגילאי הפוריות ועל אף המודעות הגוברת היא קשה לאיבחון ומאובחנת בממוצע באיחור של 12 שנים .  

מה המשמעות של אנדו- מטריוזיס?

המקור לשם אנדומטריוזיס הוא על שם רקמת האנדומטריום (אנדו-תוך , מטריום- רחם) זוהי למעשה רירית הרחם שתפקידה לאפשר לביצית המופרה להשתרש בה להזנת העובר ויצירת היריון.   

במחלת האנדומטריוזיס נגעים המתפקדים כמו רירית הרחם מופיעים מחוץ לחלל הרחם  במיקומים שונים באגן . מיקום הנגעים השכיח ביותר הינו בשחלות, בחצוצרות וברקמות הנמצאות בחלל האגן , הרצועות המחזיקות את הרחם, החלק החיצוני של הרחם, קרום הצפק העוטף את האגן, המעיים והרקטום,תוספתן, שלפוחית השתן,צוואר הרחם, בנרתיק, ובחלק החיצוני יותר של איבר המין.  לפעמים מופיעים מוקדים על צלקות ניתוחיות ובמקרים נדירים במיוחד מופיעים נגעים מחוץ לאיברי האגן והבטן כמו למשל באזור הריאות והסרעפת ..

אדנומיוזיס (Adenomyosis)  גם מאופיינת ברירית רחם הגדלה מחוץ למיקומה הטבעי ברחם אך במקרה הנ"ל הנגעים יופיעו בתוך שריר הרחם עצמו כלומר בשיכבה האמצעית של הרחם ואינם יוצאים לחלל האגן.

מנגנון הדלקת הגורם לכאב:

באנדומטריוזיס ואדנומיוזיס, הנגעים הרקמה דמויית רירית הרחם מתפקדים כמו רקמת רירית הרחם ומגיבים לתנודתיות ההורמונלית – במהלך החלק השני של המחזור החודשי הם מתעבים ובהיעדר הפרייה- עם הירידה בהפרשת ההורמונים כשרירית הרחם נושרת ודם הווסת מופיע, גם הם מדממים.. מאחר ונגעי הרקמה אינם ממוקמים ברחם אין להם דרך להתנקז החוצה כמו בווסת רגילה. הרקמה התקועה בהתאם לגודלה ומיקומה יוצרת תגובה דלקתית מקומית עשויה לגרום לציסטות, לחסימה בתפקוד האיברים בקירבתה וריקמה צלקתית (בהידבקויות של איברים ורקמות) . הפעלת מנגנון הדלקת הוא הגורם העיקרי לכאב.

תסמינים:

התבטאות המחלה משתנה מאישה לאישה ויש לה דרגות חומרה ומוקדי כאב שונים במיקומם ועוצמתם. התסמינים עשויים להתמתן לכדי הפוגה זמנית במהלך תקופת ההיריון, ועם סיום גיל המעבר יכולים להיעלם לחלוטין במידה והאישה אינה נוטלת אסטרוגן.

הסימפטומים העיקריים המרמזים על אנדומטריוזיס אלו כאבי ווסת חמורים במיוחד עד כדי אי יכולת לתפקד ולצאת מהבית. נשים הסובלות מאנדומטריוזיס לרוב  מדווחות על כאבים איומים באגן, בבטן בגב ובירכיים המתגברים בעיקר לקראת ובזמן הווסת או הביוץ אך יכולים גם להופיע במשך כל החודש.

סימפטומים נלווים שיכולים להופיע הם כאבים בזמן ולאחר יחסי מין, הפרעות עיכול(עצירות, שלשולים, יציאות כואבות ומדממות), נטייה לדלקות וצריבה במערכת השתן, דחיפות ותכיפות במתן שתן.

התעלפויות בחילות והקאות בזמן וסת, התנפחות בטנית שנראית כמו בטן היריון (Endo-belly"") דימום מוגבר בזמן הווסת ולפעמים דימום בין הווסתות ותשישות כללית.

אדנומיוזיס יכול להיות שלא מורגש בכלל ויכול להתבטא עם תסמינים וכאבים קשים כמו של אנדומטריוזיס לעיתים קרובות יתבטא בדימום מאסיבי עם קרישי דם.  חלק מהדם שאינו יוצא מתפנה בזמן הווסת גורם להיווצרות כיסים דמיים שיתבטאו ברחם מוגדלת.

באופן מפתיע, אין הלימה בין חומרת האנדומטריוזיס מבחינת גודל הנגעים והיקפם לבין עוצמת התסמינים שלה.

 חשוב להבין שאנדומטריוזיס זוהי מחלה העובדת על מנגנון דלקתי ולכן  דווקא נגעים קטנים יכולים לגרום ליותר סבל וכאב מכיוון שהם מפרישים יותר פרוסטגלנדינים .

פרוסטגלנדינים אלו מתווכי דלקת המעוררים בין היתר את כיווץ הרחם בזמן הווסת לטובת פינוי והנעה של רירית הרחם .הפרשה מרובה של פרוסטגלנדינים מהנגעים החיצוניים לרחם הינה גורם עיקרי לכאב המזוהה עם התקפי אנדו .

הפרעות פוריות –

ישנם מקרים בהם המחלה לא תורגש בכלל ותאותר בבדיקות עקב קושי בהשגת היריון.

הפרעות פוריות המקושרות לאנדומטריוזיס יגרמו בדרך כלל עקב נגעים, ציסטות שחלתיות (אנדומטריומות) והידבקויות החוסמים באופן מלא או חלקי את השחלות או החצוצרות ובכך מונעים את מפגש ההפרייה בין הזרע לביצית, במקרים אחרים אותם הנגעים  מונעים את מעבר הביצית המופרית לרחם וישנו סיכוי להיריון חוץ רחמי, ולפעמים הפגיעה בפוריות אינה חסימתית (מכאנית) אך התהליך הדלקתי עצמו שהנגעים מייצרים מקומית מונע היריון ויתכן גם שילוב של נסיבות לצד האנדומטריוזיס כמו למשל המצב הרגשי שמשפיע על קליטת היריון..  ישנן נשים עם אנדומטריוזיס שמצליחות להרות באופן טבעי ויש מקרים שמופנות אוטומטית להליכי IVF  או במקרים אחרים יומלץ על טיפולי שימור פוריות כמו הקפאת ביציות והליך ניתוחי.

אתגר נפשי-

מעבר לכאב הפיזי, ההתמודדות הנפשית עם אנדומטריוזיס שהיא מחלה המקושרת לאיברים רגישים ואינטימיים מובילה נשים רבות לחוות תסכול, וכעס על חוסר ההבנה ואף זלזול בקרב מוסדות רפואיים ומעגלים חברתיים כאשר הן מתלוננות על כאב. הכאב הכרוני והמשתק עשוי להוביל לתחושת חוסר אונים,דיכאון ופגיעה ביחסי האמון עם הגוף תוך הפרעות בדימוי העצמי וקשיים בעבודה ומערכות יחסים קרובות.

הסיבות להתפתחות מחלת האנדומטריוזיס אינן חד משמעיות ויש הרבה מסתוריות סביב הנושא ישנן כמה תיאוריות אפרט על העיקריות:

  • אחת התיאוריות טוענת שאנדומטריוזיס מתפתחת עקב "ווסת נסוגה/נודדת" . כלומר, בעקבות הפרעות בניקוז דם הווסת מטה לכיוון פתח הנרתיק-חלק מהדם של רירית הרחם זורם מעלה ודרך המרווח הטבעי בין החצוצרות לשחלות יכול לזלוג ולהמתמקם באיברים בחלל האגן. יש הטוענים שבאופן טבעי גם אצל נשים ללא אנדומטריוזיס דם הווסת חוזר פנימה מידי פעם ויכול להתמקם באיברי האגן,  אך במקרה כזה הגוף כחלק מתפקודו השוטף מפעיל את מערכת החיסון וממוסס בהצלחה את הרירית שדלפה. במקרה של אנדומטריוזיס, עקב חולשה של מערכת החיסון או חוסר איזון הורמונלי הגוף אינו מצליח לסלק את הרירית ונוצרים נגעים קבועים .

כמורה ליוגה אציין שזוהי גם אחת הסיבות מעבר לסיבה האנרגטית – שבזמן הווסת הרבה מורות ליוגה ימליצו שלא לתרגל מנחים הפוכים. וליתר ביטחון נרצה להקל על הגוף ולאפשר זרימה של דם הווסת מטה לפינוי מלא.

  • הליכים ניתוחיים: ישנם תיעודים המראים רקמות דמויות רירית רחם המתמקמות ספציפית סביב צלקות ניתוחיות באזורי הגב והבטן מבחינה הוליסטית הריקמה דמויית רירית הרחם פועלת כמו זרוע של מערכת החיסון ומגיעה לרפד ולגונן על האזור שחש פגיעות בעקבות ההליך הניתוחי הפולשני. שגם כשנעשה מכוונות טובות והוא הכרחי- פיזית ורגשית זאת טראומה לגוף.
  • רעילות- ישנו קשר בין חשיפה לרעלים מהסביבה ומהמזון להתפתחות של אנדומטריוזיס . חשיפה לחומרים דמויי הורמוניים נשיים כמו דיוקסין וpvc  ומתכות כבדות הנמצאים בחומרי הדברה, קוסמטיקה, פלסטיקים ובמזונות מעובדים, מרוססים ומן החי- גורמת לפגיעה במערכת החיסון והמערכת ההורמונלית ומעלה נטייה לדלקתיות מוגברת והפרעות שונות..
  • ישנן הנחות המקשרות נטייה גנטית מולדת מאחר ונמצאו נגעי אנדו בגופן של תינוקות.

כמטפלת בתחום הגופנפש וקונסטלציה משפחתית אציין שהרבה מעבר לנטייה גנטית יבשה ישנה חשיבות ל"קשר הדם" והסיפור האישי והמשפחתי. עוד בתקופת היווצרות העוברית ברחם האם הטראומות המשפחתיות הלא פתורות של השושלת הנשית מועברות אליה ומשפיעות גם על המשך חייה כאישה וזה יכול להתבטא גם באופן פיזי בעניינים גינקולוגיים.

אבחון וטיפול:

אבחון: אחת הבעיות העיקריות באבחון אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס היא הזמן שלוקח לאבחן ולזהות שאכן ישנם נגעים.

אופי התסמינים יכול בטעות להתקשר למצבים אחרים כמו מעי רגיש,  מחלות מעי דלקתיות, דלקת אגן PID  וישנם מצבים שהאישה סובלת גם ממחלת עיכול וגם מאנדומטריוזיס ולכן האבחון יכול להתפספס ולקחת למעלה מעשור.

מיקום הנגעים אינו תמיד קל לזיהוי וההמלצה היא ללכת לאבחון אצל מומחים לאנדומטריוזיס בלבד.

האבחון מבוסס על תיאור התסמינים בדיקה גופנית ובדיקות הדמייה של אולטראסאונד/MRI אגני.

אבחון ודאי של אנדו נעשה רק בהליך ניתוחי לפרסוקופי שהוא גם מאבחן את מיקום גודל והיקף הנגעים וגם מסיר את הרקמות הזרות ופותח הידבקויות ומסיר ציסטות שחלתיות במידת הצורך. הניתוח אינו מיועד לאבחון בלבד ומתאים רק כאשר ישנה סבירות גבוהה להימצאות נגעים של אנדומטריוזיס המחייב טיפול ניתוחי.

הטיפול ברפואה המערבית:

  • טיפול תרופתי הורמונאלי:

הטיפול בקו הראשון ברפואה המערבית כולל המלצה על משככי כאב וטיפול הורמונלי של גלולות הנלקחות ברצף ללא הפסקה או בשילוב התקן הורמונאלי ו/או תכשירים אחרים המדכאים את המחזור החודשי הטבעי ומונעים שגשוג של תאי רירית הרחם והיוצרות נגעים נוספים. בנוסף נשים רבות מופנות לפיזיותרפיית רצפת אגן.

  • טיפול ניתוחי: במקרים של הפרעות פוריות שהניתוח יכול לסייע, במידה וקיימת סכנה לפגיעה באיברים פנימיים ויש חשש להידבקויות או לאחר טיפולים מרובים שלא צלחו. יומלץ על ניתוח לפרוסקופי. יש רופאים שיציעו ניתוחים נרחבים יותר לכריתת רחם ושחלות במטרה למנוע גירויים הורמונליים שיעודדו חזרה של המחלה.
  • חשוב לדעת שגם הטיפול ההורמונלי וגם הפיתרון הניתוחי עשויים להיות מוגבלים ובעלי תופעות לוואי.

לפי העמותה לאנדומטריוזיס ישראל ישנן נשים שמדווחות שגם לאחר הניתוח ואפילו במצב של כריתת רחם ושחלות התסמינים  אינם נפתרים כמצופה והמחלה שבה להיות פעילה. וכמובן שניתוח בפני עצמו יכול להוות טריגר להידבקויות, התחלת גיל מעבר מוקדם וגם לאחריו נדרשת התאוששות והמשך תחזוקה.

ההמלצה הרפואית לכריתה מבחינה רגשית מביאה נשים רבות לדילמה לא פשוטה המתקשות לחשוב על אופציה שמשמעותה פרידה מאברי הפוריות הנשיים שבגופן גם אם אינן מתכננות להרות .

מומלץ לשקול טוב וברגישות את כדאיות הניתוח ובמידה וכן בוחרות באופציה הזו לוודא שהוא מתקיים אצל רופא מומחה ומיומן. 

טיפול טבעי באנדומטריוזיס- יש הרבה מה לעשות ואפשר לסייע!

בשאלון שנערך בקרב נשים הסובלות מאנדומטריוזיס כ 4000 נשים העידו  שטיפול טבעי סייע להן משמעותית יותר מכל טיפול אחר שהתנסו בו.

 לרפואה המשלימה יש הרבה דרכים לסייע לנשים הסובלות מאנדומטריוזיס. כיום יש אפילו רופאים מומחים לטיפול באנדומטריוזיס שממליצים למטופלות להיעזר ברפואה משלימה.

בקליניקה שלי אני מלווה נערות ונשים הסובלות מאנדומטריוזיס  ואדנומיוזיס המעוניינות בתהליך ריפוי טבעי שיוכל להשתלב לצד הטיפול הרפואי שהן מקבלות –  או כאלטרנטיבה חלופית כאשר הן מעוניינות להרות או שאינן מעוניינות בטיפול מדכא הורמונלי / ניתוחי.

הטיפול שלי הוא טיפול נטורופתי הוליסטי הכולל התאמת תזונה והמלצות לאורח חיים, תוספים וצמחי מרפא תוך שילוב כלים ושיטות טיפול נוספות המוכחות כיעילות מאוד בטיפול באנדומטריוזיס בהתאמה אישית אלייך ולצרכייך.  

סובאדה (עיסוי רחם בטן ואגן שאינו פולשני ומומלץ מאוד מאוד לטיפול באנדומטריוזיס), רפלקסולוגיה ,אונטסו.

יוגה תרפיה נשית ועוצמתית, טכניקות נשימה

רפואת תודעה טיפול אנרגטי, פרחי באך,דמיון מודרך ועוד.

מהות הטיפול בהתאמה אלייך בגובה העיניים:

 *שיפור איכות חייך והעצמת כוחות הריפוי שבגופך ותודעתך.

* טיפול מערכתי לשיפור הבריאות הכללית הטבעית שלך בהתאם למצבך האישי.

*הקלה על סימפטומים שונים של מערכת העיכול

*העלאת פוטנציאל הפוריות שלך

* סיוע לשחרור  הדבקויות ורקמות צלקת, צמצום נגעים  ומניעת תהליך דלקתי.

*טיפול למניעה והפחתה של  כאב בזמן התקף  וטיפול מניעתי תחזוקתי לשימור וחיזוק כללי.

*הנגשת כלים יעילים לטיפול והתמודדות עצמית.

* שחרור ממעגל הכאב הכרוני העצמת רגיעה וחיבור אל גופך

Call Now Button דילוג לתוכן