מה ההבדל בין זירוז לידה-להשראת לידה ומתי מומלץ להגיע להשראת לידה

באופן כלי "זירוז לידה" זהו הכינוי להליכים רפואיים מלאכותיים ואף פולשניים העשויים להיות מוצעים בבית החולים במקרים מסויימים שמטרתם לזרז את לידת התינוק.

והשראת לידה הכוונה לסיוע להתפתחות לידה באופן טבעי שאינו פולשני.

ישנם בתי חולים שיקראו להליכים המלאכותיים "השראת לידה" וזה עשוי לבלבל..

וחשוב להכיר את הסיבות וההבדלים בניהם.

מדוע בכלל לזרז לידה?

מטרת ההליך ההתערבותי של "זירוז לידה" הינו לקדם ולזרז את לידת התינוק מיידית. במקרים מסויימים הוא יוצע בשבוע מתקדם 40+ במידה ולא החלה לידה (נקרא באופן לא הולם "היריון עודף" כי לא  לפי הצפי המתוכנן של החישוב הרפואי- למרות שברוב המקרים מצב העובר תקין) ובמקרים אחרים יוצע זירוז במהלך הלידה על מנת לקדם אותה מהר יותר כחלק מפרוטוקול רפואי או במידה וישנו סיכון לאם או לעובר/אירוע חירום.

סיבות לזירוז הקשורות באם: רעלת היריון (גרד קיצוני, עלייה בלחץ הדם ומדדי כבד) כשההיריון מסכן את האם, סוכרת היריון , מחלה של האם שהמשך ההיריון מסכן אותה.

סיבות עובריות: חשש למצוקה עוברית- הפרעות דופק, מיעוט מי שפיר, מים מיקוניאליים,  האטה בהתפתחות העובר או בתנועות העובר .. שבוע היריון מתקדם(לא בהכרח גורם סיכון בפני עצמו- יש להיות במעקב וברוגע במדינות אחרות לא ממהרים לזרז והשלייה לא מזדקנת כפי שחוששים.)

בבתי החולים ישנן מגוון שיטות לזירוז לידה- כל אחת נבחרת בהתאם לסיבה בגינה הוחלט על ביצוע הזירוז ובהתאם למצב צוואר הרחם והתקדמות הלידה .

סוגי ההליכים לזירוז:

טבליית פרוסטגלנדינים: כאשר צוואר הרחם ארוך וטרם נפתח, פרוסטגלנדינים גורמים  לצוואר הרחם להתקצר ולהיפתח מהר יותר לקראת הלידה. בטיפול מסוג זה יכולים להופיע צירים כבר שעתיים לאחר מתן התרופה.

בלון:החדרת בלון קטן לפתיחה הדרגתית של צוואר הרחם   

פיטוצין: שגורם לכיווץ הרחם ולהופעת צירים כשיש מחיקה מלאה של צוואר הרחם.

פקיעה מלאכותית של קרום מי השפיר

סטריפינג: הפרדת הקרום הצווארי, גורם הפרשת פרוסטגלנדינים שמזרזים הופעת צירים.

**במקרה ורופא מציע ללחוץ על הבטן ולהפעיל לחץ מכאני- זכותך לסרב זאת שיטה מיילדותית ישנה לזירוז הנקראת "לחץ פונדאלי" שנחשבת מסוכנת ומחוץ לחוק .**

 תהליך הזירוז המלאכותי (רפואי) עשוי לגרום לסיבוכים ולכן חשוב לוודא עם הצוות הרפואי שהבחירה בהליך היא אכן מוצדקת וההתערבות הכרחית.

במידה ואין סיכון לאם ולעובר ניתן לשוב הביתה ולהשתמש בשיטות להשראת לידה טבעית.

חסרונות בזירוז לידה מלאכותי:

האטות בדופק העובר והגברת סיכוי להתערבויות רפואיות בהמשך-

במקרים מסויימים ההורמון הסינטטי פיטוצין גורם להאטות בדופק העוברי העלולות לסכן את העובר. לכן לאחר לקיחת פיטוצין יש צורך בניטור מוניטור קבוע למשך הלידה כולה.

הגברת רמות הכאב עקב חוסר הבשלה של הגוף ללידה-

באופן טבעי לידה מתפתחת על ידי עליה הדרגתית ברמת ההורמון אוקסיטוצין "הורמון האהבה" שמסייע גם לכיווץ הרחם לטובת לידה אך גם כמשכך כאב עוצמתי שאחראי גם על ההיקשרות עם התינוק לאחר הלידה.

במתן פיטוצין שזהו הורמון סינטטי המדמה את האוקסיטצין הטבעי -הגוף מפתח צירים באופן מלאכותי להתחלת לידה.  מאחר ולהורמון הסינתטי אין את ההשפעה משככת כאב כמו בלידה רגילה ובה הגוף מפתח צירים באופן הדרגתי. לגוף אין אפשרות להתכונן אל הצירים ולווסת את עוצמת הכיווץ והכאב של כל ציר יכול להיות כואב הרבה יותר להכלה.

מבחינה הוליסטית יותר- הלידה זוהי חוויית החיים הראשונה של התינוק ויש לה השפעה גם על המשך חיו בהתבגרותו

 לכן, במידת האפשר כל עוד אין סכנה לאם או לתינוק כדאי לאפשר לתינוק להיוולד כאשר הוא בשל מבלי להאיץ בו באופן אגרסיבי לצאת מהרחם הבטוח והעוטף טרם זמנו- .

 

במידה ועברת את שבוע 40 ואין דחיפות מיידית ללידה

אלו הן הדרכים הטבעיות להשראת לידה:

*תנועת אגן ופעילות גופנית– מאפשר לקבע את ראש התינוק בתעלת הלידה והנעת הרחם לעידוד צירים

( חשוב שלא להגזים אלא להתאים את עצימות הפעילות לכושר של האישה ולהשאיר כוחות גם ללידה)

ריקוד בטן, הליכה מתונה/ עלייה וירידת מדרגות…

*ישיבה ותנועה על כדור היריון (פיטבול)- מסייע להברגות התינוק בתעלת הלידה, להניע ולהגמיש את האגן. כדי לקדם לידה בסיום היריון מומלץ להקטין את גודל הכדור כך שבעת ישיבה על הכדור האגן יהיה נמוך מהברכיים.

רפלקסולוגיה עצמית- צעידה יחפה על חול ים, עיסוי כף הרגל ונקודות לחיצה להשראת לידה.

קיום יחסי מין- במידה ויש לך חשק.. נוזל הזרע מכיל פרוסטגלנדינים המעודדים היווצרות צירים.

שתיית תה מחליטת עלי פטל-  עלי הפטל מכינים את הרחם ללידה ומסייעים להסדרת צירים יעילים. ניתן להכין חליטה החל מתחילת החודש התשיעי.

עיסוי פטמות- מומלץ עיסוי של כ20 דקות. העיסוי ידוע כמעלה אוקסיטוצין. (לא בכל מחיר!)

הרפייה ורגיעה- חשבי על חתולה שמחפשת לה מקום שקט להמליט בו בלי הפרעות והסחות- כך גם הגוף הנשי.  התפתחות לידה דורשת תחושת ביטחון וסביבה בטוחה להתכנסות אז מופרש הורמון האוקסיטוצין המביא להתפתחות לידה-

הפחיתי משימות, עמעמי אורות, שימי מוסיקה נעימה, האזיני לדמיון מודרך, עשי מקלחת/ אמבטיה חמימה, נשמי נשימות מלאות, והתמסרי לשינה ואגירת כוחות– כך תגיעי חיונית ונינוחה יותר ללידה. 

טיפול הוליסטי להשראת לידה- רפלקסולוגיה, עיסוי סובאדה היריון, בטן ורחם, דמיון מודרך..

אני מאמינה ויודעת שכמו שכל פרי מבשיל על העץ בזמנו כך לכל תינוק יש את הזמן המדוייק לו להיוולד ולצאת לאוויר העולם, וכשאנחנו רוצות לעודד לידה נרצה להבטיח תנאים מיטיבים ללידה של רוגע וביטחון  שיאפשרו ללידה להתפתח מעצמה ולגוף שלך לעבוד באופן טבעי והרמוני.

בקליניקה שלי אני מלווה נשים לאורך כל שלב בהיריון ומסייעת בעת הצורך בטיפול טבעי להשראת לידה מוזמנת לקרוא בקישור הבא ואשמח לתמוך ולסייע

טיפול וליווי בתקופת ההיריון ולאחר הלידה

מאחלת לידה קלה ובידיים מלאות!

Call Now Button דילוג לתוכן